
Arriva Touring naar Oekraïne
- Thema
- Sociaal
- Publicatiedatum
- Geplaatst 16-05-2022
Sinds dit voorjaar zijn in Oekraïne meer dan een miljoen mensen gevlucht voor het oorlogsgeweld. Om een deel van die vluchtelingen in Nederland op te vangen, worden overal hulpacties opgezet. Arriva geeft onder haar sociale ambities aan maatschappelijk betrokken te willen zijn. Er kwamen legio kansen langs om die betrokkenheid ook daadwerkelijk om te zetten in actie.
Maar welke kies je dan? En wat maak je mee? We spraken Nicole van der Zwet van Arriva Touring en chauffeurs Martin de Vries en Wim Hoeve hierover.
Écht het verschil
Nicole: “We wilden graag onze bijdrage leveren maar vinden het ook belangrijk te weten dat we écht het verschil kunnen maken. We zetten immers onze bussen gratis in en zochten daarom naar een goed gecoördineerde actie. Er werden twee kansrijke initiatieven geselecteerd die we elk met één bus ondersteunden. Chauffeurs Martin en Wim van Touring én Frank Lipman en Ferry van Assendelft van Wijck van het Schipholteam zeiden geheel belangeloos vervolgens hun medewerking toe.”
De eerste bus werd gereden door Martin en Wim. Een tweede vertrok later met Frank en Ferry aan het stuur. De bussen werden voor de heenweg door Arriva volgeladen met voedsel en drinkwater. Bestemming: Warschau. Omdat de hulpacties van tevoren goed gecoördineerd waren met hulpverleners in Polen, lukte het steeds om met een volle bus met Oekraïense vluchtelingen terug te rijden.
Elke druppel telt
Martin: “Onze hulp was bescheiden van omvang, maar binnen onze mogelijkheden gelukkig wel heel effectief.” Wim daarover: “Je zou kunnen zeggen een druppel op de gloeiende plaat. Maar je zal maar net onder die druppel staan.” In Polen zagen Wim en Martin een waar ‘leger van vrijwilligers’ aan de slag. Wim: “Zij werkten daar keihard om alle vluchtelingen onderdak en verzorging te bieden. We zagen bij het station in Warschau hoe er dagelijks (warme) maaltijden werden bereid voor enkele duizenden mensen. Het voedsel dat wij mee hebben genomen kwam dus goed van pas. We zagen ook een groot congrescentrum met eindeloze rijen veldbedden voor zo’n zesduizend mensen. Er waren slechts acht douches! De logistiek is duizelingwekkend in omvang en complexiteit. Respect voor al die hardwerkende hulpverleners!”
Goed terecht
De vluchtelingen die met Martin en Wim terug reden waren voornamelijk vrouwen en kinderen. Het merendeel afkomstig uit de regio Marioepol. Martin: “Zij hadden halsoverkop hun thuis moeten verlaten. Ze reisden alleen met het meest noodzakelijke en het meest dierbare. Opmerkelijk genoeg zagen we eigenlijk geen zichtbare wanhoop of expressieve emotie. Daarvoor was iedereen veel te moe en te zeer ontdaan door alle doorstane ontberingen. Er was vooral gelatenheid en stille berusting, waarachter grote zorgen en intens verdriet verborgen lagen.” Na aankomst in Nederland hebben de vluchtelingen hun weg gevonden. De medereizigers uit de bus van Martin en Wim werden in samenwerking met de veiligheidsregio Friesland eerst medisch verzorgd. Daarna werden ze opgevangen in de voormalige zorglocatie Nieuw Mellens in Leeuwarden waar ze in elk geval tot oktober kunnen blijven. De reizigers uit de bus van Frank en Ferry gingen naar gastgezinnen.
Wim: “Deze mensen spreken alleen Oekraïens, maar we konden merken dat ze heel dankbaar zijn voor de steun en opvang.”