
Blijdschap over gunning concessie Twente-ZHO aan Arriva
- Publicatiedatum
- Geplaatst 20-12-2022
Arriva versterkt haar positie als grootste bus- en regionale treinvervoerder
Arriva is ontzettend blij dat de concessie Twente-ZHO aan Arriva is gegund! Vanmiddag werd bekend dat Arriva vanaf december 2023 vier jaar lang (met een optie tot verlenging van nog eens een jaar) het bus- en treinvervoer in het concessiegebied Twente-ZHO mag uitvoeren. En daar kijken we vanzelfsprekend zeer naar uit! De totale contractwaarde bedraagt €300 miljoen euro. Door het winnen van deze concessie versterkt Arriva haar positie als grootste bus- en regionale treinvervoerder van Nederland. Met het nieuwe gebied krijgt Arriva er in één keer 450 collega’s bij.
Arriva biedt slimmer en groener OV in Twente
Dat is de essentie van het aanbod. De afstemming tussen bus en trein wordt beter en het netwerk slimmer, door onder meer verbeterde aansluitingen, snellere reismogelijkheden en uitbreiding van vervoer. Tegelijkertijd blijft het OV in Twente waar nodig flexibel, zodat vraag en aanbod duurzaam in overeenstemming kunnen blijven. Twente-ZHO vormde de nog ontbrekende schakel voor Arriva in het oosten. Deze concessie verbindt de overige concessiegebieden van Arriva in Oost-Nederland, te weten Vechtdallijnen en Achterhoek-Rivierenland. Door de winst van het gebied Twente-ZHO sluiten de beide concessiegebieden Achterhoek en Vechtdallijnen naadloos op elkaar aan.
Vanaf de start introduceert Arriva een volledige zero-emissiebusvloot
Hiermee wordt een grote sprong voorwaarts gemaakt op het vlak van uitstoot van CO2. De reizigers profiteren hiervan mee met het comfort van een volledig nieuwe busvloot die uit ruim 100 bussen bestaat. Op het spoortraject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal starten we met een treinvloot vergelijkbaar met de huidige vloot.
Op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft Arriva een duidelijke visie
Voor een grote en toenemende groep reizigers vormen klimaatimpact en duurzaamheid in brede zin een belangrijke drijfveer in hun mobiliteitskeuze en reisbeleving. Dit vraagt om een strategische aanpak waarbij met een bredere blik naar de regio wordt gekeken. Daarbij heeft Arriva aandacht voor sociaal werkgeverschap, kansen op de arbeidsmarkt en de regionale economie en cultuur. Ook wordt de zogeheten ketenreis (OV, fiets en auto) versterkt, wordt meer vraagafhankelijk vervoer aangeboden en wordt de herkenbaarheid van het lokale OV-netwerk versterkt.
Arriva biedt sneller en slimmer vervoer in Twente
Met name als je het vergelijkt met de huidige dienstregeling in Twente, wordt het vervoer sneller en slimmer. De bereikbaarheid binnen de regio wordt hiermee verbeterd. Arriva biedt reizigers onder meer een snellere en kortere route tussen Oldenzaal en Enschede. Ook reizigers tussen Enschede-zuid en het station en de binnenstad zijn een stuk sneller op de plek van bestemming dan nu. Bovendien zorgt Arriva voor een verbeterde aansluiting van de bussen op de treinen van de Vechtdallijnen in Ommen en Hardenberg.
Met het OV van Arriva wordt een duurzaam alternatief voor de auto aangeboden
Ook aan ouderen en reizigers met een beperking is gedacht door drempels weg te nemen. Denk daarbij aan drempels op het fysieke vlak (te ver lopen), het mentale vlak (te ingewikkeld), het financiële vlak (te duur) of op het vlak van kennis (te onaantrekkelijk). Zo biedt Arriva reisoplossingen in het sociaal domein zoals de ‘Voor Elkaar Pas’ voor leerlingen in het leerlingenvervoer, medewerkers van sociale werkplaatsen en mensen met een wmo-indicatie. Ook is er de ‘Meedoen Pas’ voor onder meer minima en statushouders.
De komende periode staat voor Arriva in het teken van de implementatie van het gewonnen concessiegebied. Arriva stelt alles in het werk om vlekkeloos van start te gaan in december 2023!