Direct naar inhoud

Een driedelige podcastserie: Arriva heet je welkom bij Arcadia

Thema
Sociaal
Publicatiedatum
Geplaatst 23-08-2022

“Stel je zit in een trein, bus of op de fiets en in plaats van je telefoon te pakken en bijvoorbeeld een podcast te beluisteren, doe je even helemaal niks. Je kijkt om je heen naar het landschap. Kijk eens goed naar wat je ziet en stel je eens voor hoe dat landschap eruit zou kunnen zien over 10 jaar, of over 50 jaar. Wat zou jouw rol daarin kunnen zijn? Kortom, wat je vandaag doet, wat betekent dat voor de wereld van morgen?”

In deze driedelige podcastserie “Arriva heet je welkom bij Arcadia” stellen wij steeds dezelfde vraag: Wat je vandaag doet, wat betekent dat voor de wereld van morgen? Als partner van Arcadia werken we samen aan deze doelstelling. Met deze podcast serie hopen we je aan het denken te zetten over wat jij kan betekenen voor de wereld van vandaag én van morgen.

Aflevering 1: Bosk

Luister naar de podcast

“Wat we hier aan het doen zijn is nog nooit eerder gedaan op de wereld. Er trekt een bos door de stad. Een prachtige titel voor een sprookje”

Kunstenaar en landschapsarchitect Bruno Doedens denkt bij alles wat hij doet veel na over de vraag hoe het landschap er in de toekomst uit ziet en wat onze rol daarin is. Bijvoorbeeld als hij met een groep van meer dan 80 vrijwilligers, 100 dagen lang, een bos van 1200 bomen door de binnenstad Leeuwarden laat wandelen.

Onderwerpen die besproken worden zijn:

  • “Een onmogelijk project”. Hoe is dat Bosk ooit in gang gezet?
  • “Als bomen kunnen wandelen kunnen wij ook veranderen” Wat bedoelt Bruno daarmee?
  • Welke verhalen zijn tijdens Bosk ontstaan? Wat gaan we hier in de toekomst van merken?

Aflevering 2: Paradystersyl

Luister naar de podcast

Tijdens de 100 dagen van Arcadia nemen jonge makers jou mee naar hun ‘Arcadia-to-be’. Ze laten je zien wat hen bezighoudt en hoe het beter kan, met eigenzinnige projecten die ze zelf ontwikkeld hebben.

Projectleider van Broei, Tamara Schoppert, neemt ons mee naar Paradystersyl, waar 7 jonge makers een voorstelling gemaakt hebben om ons wakker te schudden: We moeten wat doen om de aarde te redden. Volgens Sybrich van Hulst, een van de makers, zou het al goed zijn als iedereen een klein stapje doet, want dan kunnen we ergens komen. Als we niks doen gaat het sowieso verkeerd. Ze maakten een aangrijpende voorstelling, waar aan het einde toch een sprankje hoop gloort.

Voor Tamara Schoppert is het belangrijk om jonge makers de kans te geven om op een professionele manier kunst te maken, met hulp van gevestigde professionals. Want creativiteit en maken zijn verschrikkelijk belangrijk voor de toekomst. Ze wil jongeren een stem geven.

Aflevering 3: Het verdriet van de Zuiderzee

Luister naar de podcast

Het Verdriet van de Zuiderzee is de succesvolle muziektheatervoorstelling die in augustus en september van dit jaar werd gespeeld op de prachtige locatie van het Oudemirdumklif. Het publiek kwam uit het hele land kijken naar dit verhaal over wat er verloren ging door de aanleg van de afsluitdijk.

Met schrijver en regisseur Geert Lageveen kijken we terug op de voorstelling en de geschiedenis erachter. Hij wilde iets maken wat midden in deze tijd staat, door te kijken naar het verleden. Want als we niet weten waar we vandaan komen, weten we ook niet waar we naartoe moeten.

Wat hem trof was dat veel vissers meewerkten aan de aanleg van de afsluitdijk, waarmee ze in feite hun eigen ondergang bespoedigden. Dat is volgens hem de kern van de mensheid, die niet verder vooruit kan kijken dan een paar jaar. Lageveen hoopt dat kunst (en dus ook deze voorstelling) ertoe bij kan dragen dat we ons best doen om toch verder te gaan kijken.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Voorlopige CO2-uitstoot 2022 Arriva Nederland: 29% daling

De voorlopige CO2-uitstoot van Arriva over 2022 is vastgesteld. Deze daalt 29% ten opzichte van referentiejaar 2019. We liggen op koers!

Open nieuwsartikel

Arriva treinen tussen Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle vanaf 2025 stap dichterbij

Arriva diende eind 2022 een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het, vanaf 2025, rijden van stop- en sneltreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor. De door het Ministerie van I&W daarop aangevraagde economische evenwichtstoets kan volgens de ACM niet worden gedaan. Ook een schorsing van de procedure is door de ACM afgewezen.

Open nieuwsartikel
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen in Noordwijkerhout

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant.

Open nieuwsartikel

Treinen Arriva in het noorden rijden op duurzame brandstof

Alle Arriva-treinen in Fryslân en Groningen rijden voortaan op een duurzamere brandstof: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Het rijden op HVO-brandstof zorgt voor 90% minder CO2-uitstoot vergeleken met rijden op diesel. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva en Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van provincie Fryslân, plakten op 21 februari 2023 een HVO-sticker op één van de treinen. Zo is het voor de reiziger in het noorden ook zichtbaar. We hebben als ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Daarom is HVO de nieuwe standaard brandstof voor onze treinen in Fryslân en Groningen.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
De eerste ZE Buurtbus op lijn 250 in Brabant

De eerste volledig elektrische buurtbus van Nederland rijdt in Brabant

Arriva rijdt vanaf vandaag met twee zero emissie (ZE) buurtbussen de dienst Bokhoven-Engelen-‘s-Hertogenbosch (lijn 250). Het zijn de eerste twee volledig elektrische buurtbussen die in Nederland worden ingezet.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
Samenwerking Brabants Landschap en Arriva

Samenwerking Brabants Landschap en Arriva - Vloeiweide Rijsbergen Breda

Met een stevige handdruk bevestigden Bart Pörtzgen en Dieter Klein Nagelvoort onlangs de samenwerking tussen Brabants Landschap en Arriva Regio Zuid. Arriva gaat Brabants Landschap helpen met het ontwikkelen van natuur, onder andere door het planten van bomen.

Open nieuwsartikel